Učitelé se propojili a semkli, společně se školí a chystají desítky projektů

Učitelé mateřských a základních škol na Českotěšínsku, Třinecku a Jablunkovsku se propojili se specialisty na vzdělávání, aby společně připravili desítky vzdělávacích projektů a aktivit. Společně se také školí v různých tématech.

Učitelé se propojili a semkli, společně se školí a chystají desítky projektů

To je zatím výsledkem roční práce na místních akčních plánech rozvoje vzdělávání, které budou finišovat v polovině tohoto roku. Aktivity zastřešují místní města, obce a Regionální rada rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci.

„V každém ze tří území fungují týmy složené z učitelů a dalších odborníků. Řeší vybraná témata, například čtenářskou a matematickou gramotnost, inkluzi, polytechnické vzdělávání a digitalizaci nebo kariérové poradenství. Výsledkem jsou desítky projektů a aktivit, které se již uskutečňují, nebo budou součástí plánů rozvoje vzdělávání. Roční spolupráce se vyloženě vyplácí – tolik lidí se cíleně ve vzdělávání ještě nikdy dříve nepodařilo propojit,“ popsal spolupráci a výstupy David Sventek, předseda Regionální rady rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci, která sdružuje obce, firmy a neziskovky v daném území a je partnerem tvorby vzdělávacích plánů. Dodal, že „propojení celého území Českotěšínska, Třinecka a Jablunkovska je v rámci Moravskoslezského kraje unikátní.“

Finální výstup – plány rozvoje vzdělávání pro každé ze tří území budou hotové v polovině roku. Už nyní ale probíhají společné aktivity, z nichž učitelé těží. Proběhlo několik desítek kurzů, jimiž prošlo přes 400 učitelů. V týmech také vznikají záměry a projekty, které plány naplní. 

„Pracovní týmy již také navrhly konkrétní aktivity, které by měly zlepšit dané oblasti vzdělávání. V polytechnice jde například o řemeslné hry, tvořivé dílny nebo vznik excelentního polytechnického centra vzdělávání v Třinci, v oblasti podnikavosti by zase měla vzniknout databáze firem a živnostníků, kteří budou dětem pomáhat s orientací v budoucí profesi. Podobných aktivit se v týmech urodily desítky,“ zmínil Sventek.

Plány i soubor aktivit a projektů budou nyní schvalovat řídicí výbory na úrovni každého ze tří území. Po jejich schválení se začnou naplňovat. Aktivity budou hradit jak města a školy, tak i evropské fondy.

O plánech vzdělávání se dozvíte na stránkách www.trinec.mapy-vzdelavani.cz a www.jablunkov.mapy-vzdelavani.cz. Stránka pro Českotěšínsko aktuálně vzniká. Weby mají i do budoucna sloužit pro informování a sdílení dobré praxe ve vzdělávání.

Tvorba místních akčních plánů je financována z evropských fondů – Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

Regionální rada rozvoje a spolupráce se sídlem v Třinci je neziskovým sdružením měst a obcí, podnikatelů a neziskovek působících na Českotěšínsku, Třinecku a Jablunkovsku. Rozvíjí mikroregion ve všech důležitých oblastech.

27.3.2017