Dřevěnky na Borku dnem otevřených dveří oslaví 20 let vstupu Česka a Polska do Evropské unie

Dřevěnky na Borku dnem otevřených dveří oslaví 20 let vstupu Česka a Polska do Evropské unie

Objekty Dřevěnek na Borku budou dne 30. dubna 2024 od 10:00 do 17:00 hodin bezplatně přístupné veřejnosti v rámci dne otevřených dveří u příležitosti výročí 20 let od vstupu České republiky a Polska do Evropské unie. Pro malé návštěvníky bude podle počasí připraven skákací hrad, trampolína či malování na obličej, všichni si tak budou moci projít expozice roubenek a dozvědět se více o mnohaleté česko-polské spolupráci. U příležitosti výročí vstupu do Evropské unie byla vydána výroční turistická známka, kterou budou moci zájemci zdarma získat na dřevěnkách. Standardní číslovaná turistická známka č. 2900 (40,- Kč) bude v prodeji na recepci spolu s turistickou nálepkou (15,- Kč).

Doporučujeme všem si stáhnout aplikaci Dřevěnky na Borku do mobilního telefonu, která je zdarma ke stažení v Google Play a iOS.

 Dřevěnky na Borku jsou součástí tematické trasy procházející Českou a Polskou republikou nazvané Po stopách dřeva, železa a lidí/Śladami drewna, żelaza i ludzi. Trasa je jen jedním z příkladů dlouholeté společné česko-polské spolupráce v regionu, o dalších projektech spolupráce se můžete dozvědět na dni otevřených dveří.

Osm zastavení na polské straně a osm zastavení na české straně Těšínského Slezska Vás provede společnou historií dřeva, železa a lidí na příkladu dřevěné architektury, života vislanských horalů (pastevectví, bylinkářství), lesního hospodářství v Beskydech, hutnictví v Třinci a na Těšínsku anebo bydlení a změny životních podmínek pracovníka Třineckých železáren.

Akce probíhá v rámci projektu „Již 20 let spolu v EU“, který je spolufinancován z Fondu malých projektů Euroregionu Těšínské Slezsko z programu Interreg Česko – Polsko 2021–2027.

19.4.2024